Perunkirjoituksesta perintöön ja kuolinpesän asioiden hoitamiseen
Kun ihminen kuolee, omaisille tulee paljon järjesteltävää. Pian hautajaisjärjestelyjen jälkeen on aika tehdä perunkirjoitus.
Perintöoikeus ja avio-oikeus saattavat mennä sekaisin. Aviopuoliso ei peri, ellei aviopuolisolle ole tehty testamenttia ja vainajalla on rintaperillisiä (lapsia ja/tai lapsenlapsia). Aviopuoliso saa osuutensa ensisijaisesti avio-oikeuden perusteella. Tähän voi vaikuttaa avioehto, mikäli sellainen on tehty. Avioliiton päättyminen kuolemaan johtaa siis avio-oikeuden alaisen omaisuuden ositukseen ennen perinnönjakoa.
Perimysjärjestys ei ulotu serkkuihin eli tädin, sedän tai enon lapsiin. Ellei testamenttia ole eikä perintöön oikeutettuja sukulaisia ole, menee vainajan omaisuus valtiolle.
Ilman perillisiä kuolee Suomessa vuosittain noin 600 henkilöä eli noin 1 % kuolleiden määrästä. Noin 60 % perillisittä kuolleista on tehnyt testamentin. Perillisittä kuolleen testamentin oikeellisuuden tutkii Valtiokonttori. (Lähde: Valtiokonttori)
Kuuntele Omainen kysyy -sarjassa julkaistu veroasiantuntijan haastattelu perintöverotuksesta ja kuolinpesän asioiden hoitamisesta Verohallintoon.
Veroasiantuntijan haastattelu: Perintöverotus ja kuolinpesän veroasiat
Omaisena.fi-sivuston perustaja Liisa Eskelinen haastattelee veroasiantuntija Raimo Peltolaa perintöverotuksesta, kuolinpesän veroasioista ja kuolinpesän puolesta Verohallinnossa asioinnista.
Tulossa sivulle: Kuolinpesän metsästä metsäyhtymäksi
Linkkejä
Vaikeatasiat.fi- ja Omaisena.fi-sivustoja sekä Vaikeat asiat -podcastia ylläpitää Luotettuni Oy. Tämän sivun muut linkit eivät ole kaupallista yhteistyötä.